6 středních vajec
5 lžic (90 g) polohrubé mouky
2 lžíce strouhaných ořechů
6 lžic (130 g) krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
1 špetka soli
Krém:
250 g mascarpone
1 smetana ke šlehání - 33 %
1 rovná lžíce moučkového cukru (nemusí být)
Dále:
3 lžíce rybízového džemu (nebo višňového)
Na dokončení:
čokoládová poleva (čokoláda + kousek másla)
ořechy
Zapneme troubu na 180 °C a plech běžných rozměrů vyložíme papírem na pečení, potřeným několika kapkami oleje.Vejce rozdělíme na bílky do šlehací mísy a žloutky do malé misky. Bílky se špetkou soli a cukrem vyšleháme do hustého sněhu. Postupně po jednom zašleháme žloutky a nakonec zlehka ručně metličkou vmícháme prosátou mouku s práškem, smíchanou s ořechy.Těsto vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme péct, jakmile vyběhne cca po 5 minutách, snížíme teplotu o 10 °C a dopečeme dorůžova cca 8-10 minut (podle trouby, hlídáme a zkusíme). Upečený plát i s papírem zlehka stočíme a necháme vychladnout.Zatím ušleháme šlehačku a zašleháme ji do mascarpone s cukrem nebo bez, dle chuti. Roládu rozbalíme, sloupneme papír (oceníme pomazání olejem), potřeme zvoleným džemem, krémem a bez papíru - ale pomocí papíru - svineme roládu.Hotovou roládu necháme ztuhnout v lednici a můžeme jen lehce poprášit moučkovým cukrem nebo potřít čokoládovou polevou z rozehřáté čokolády s kouskem másla a posypat sekanými ořechy. Podáváme nakrájenou na širší plátky.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 30.07.2022 16:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz