500 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g oleje
250 ml mléka (dle potřeby)
42 g droždí
2 žloutky
citrónová kůra
1 špetka soli
Droždí posypeme špetkou cukru a můžeme nechat krátce rozpustit. Zalijeme malou částí vlažného mléka (zbytek mléka ponecháme stranou), prošleháme vařečkou a přimícháme malou část mouky až vznikne řídké těsto - kvásek, který necháme v teple vykynout asi 10 minut.Mezitím dáme do zbytku mléka cukr, sůl a citronovou kůru a vše rozpustíme a nahřejeme na teplotu 30 °C.Směs přilijeme do vykynutého těstíčka - kvásku a spolu s olejem, moukou a žloutky vypracujeme v hladké nelepivé těsto.
Necháme v teple vykynout.Těsto dobře promícháme a opět necháme vykynout. Hotové těsto nakrájíme na malé kousky, ze kterých uděláme kuličky, a ty uložíme na tukem vymazaný plech.Pomocí pomoučeného dna skleničky "mačkáme" koláčky. Případně těsto do požadovaného tvaru vytvarujeme prsty.Poté koláče ozdobíme různými druhy ovoce, např. borůvkami, meruňkami, švestkami apod. Rovněž můžeme potřít povidlovou, makovou nebo tvarohovou náplní.Nazdobené zpravidla sypeme drobenkou a necháme ještě krátce v teple nakynout.Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C do světle hnědé barvy, asi 20 minut.
Autor: toprecepty.cz | |
Datum vložení: 19.02.2008 16:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz