300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
250 g másla (nebo máslové Hery)
3 žloutky (nebo 2 vejce)
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
30 g droždí
50-60 ml mléka
kůra z 1 citronu
sůl
Náplň:
500-600 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
1-2 lžičky skořice
cukr (podle kyselosti jablek)
citron (podle kyselosti jablek)
1 lžíce rumu
cca 2 lžíce rozmixovaných piškotů (nebo rumových perníčků)
1 lžíce pudinku za studena
Na potření:
1 rozšlehané vejce
50 g másla
20 ml rumu po upečení
Nejdříve připravíme náplň, aby vychladla. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Dáme do hrnce s cukrem, skořicí a citronem. Povaříme cca 5 minut a odstavíme. Po vychladnutí zahustíme piškoty a pudinkem.Do mísy prosejeme mouky, jemně nadrobíme droždí a zasypeme cukrem. Vejce prošleháme s mlékem, máslem, rumem, kůrou a přidáme k mouce.Důkladně zamícháme, nejlépe v robotu, až se těsto přestane lepit na stěny mísy. Těsto vyklopíme na vál, lehce zpracujeme a rozdělíme na tři díly. Dva dáme do lednice.Třetí díl rozválíme na cca 3 mm tenký čtverec. Rozdělíme na čtverce cca 6x6 cm a na ně dáme náplň. Protilehlé rohy spojíme a stlačíme. Ukládáme na plech, ihned potřeme vejcem a dáváme do trouby vyhřáté na 200 °C.Pečeme zhruba 15 minut dozlatova. Ihned po upečení je potíráme rozpuštěným máslem s rumem. V uzavřené dóze vydrží až 3 dny vláčné. To samé uděláme se zbývajícím těstem.
Šátečky můžete ukládat klidně vedla sebe, jdou od sebe krásně oddělit. Kdo je chce mít úhledné dává je dál od sebe. Můžeme posypat i drobenkou.
Autor: mika59 | |
Datum vložení: 20.08.2022 11:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz