Těsto:
250 ml mléka
500 g hladké mouky
100 g másla
30 g čerstvého droždí
1 špetka soli
2 žloutky
100 g cukru krystal
kůra z 1/2 citronu
Náplň:
7 jablek
mletá skořice
máslo
cukr krystal
Na potření:
1 vejce
Nejdříve si připravíme kvásek: 4 lžíce vlažného mléka rozmícháme se lžící cukru, lžící mouky a rozdrobeným droždím. Necháme asi 15 minut stát na teplém místě, než kvásek vzejde.Zbylou mouku, mléko, cukr, žloutky, máslo, sůl, citronovou kůru a vzešlý kvásek zpracujeme v míse. Úroveň prohnětení určuje výslednou konzistenci těsta, proto hnětení opravdu nepodceňme. Hněteme, dokud nám síly stačí, jinak budou výsledné kapsičky tuhé.Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme podle teploty kynout hodinu až hodinu a půl (těsto musí zdvojnásobit svůj objem). Během kynutí těsto jednou prsty zmáčkneme, dostane se tak z něj ven vzduch.Zatímco těsto kyne, připravíme jablkovou náplň. Jablka oloupáme a nakrájíme na malé kostičky. Kostičky dáme do hlubší pánve, podle chuti dáme cukr, skořici a plátek másla. Jablka dusíme dokud nezměknou a hlavně se z nich vyvaří všechna tekutina. To může trvat asi 20 minut.Vykynuté těsto rozválíme na plát, silný asi 3 až 5 milimetrů. Plát těsta rozkrájíme na čtverce.Jablečnou náplní plníme těsto, okraje k sobě dobře přitlačíme (můžeme použít i vidličku). Taštičky shora propícháme vidličkou nebo nakrojíme nožem, naskládáme v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut dokynout. Pak taštičky na povrchu potřeme vajíčkemPečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, až je těsto hezky světle hnědé.
Autor: matyldaa | |
Datum vložení: 23.08.2022 12:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz