Jablečná náplň:
1 kg jablek bez jádřinců a slupek
50 g másla
50-70 g cukru (podle chuti jablek)
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
Třené těsto:
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
špetka soli
kůra z 1/2 citronu
150 g másla
2 vejce
2-3 lžíce mléka
Krém:
700 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
50 g másla
K dokončení:
šlehačka
oříšky (nebo čokoláda)
Jablka nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle do hluboké pánve.Přidáme cukr, máslo, přivedeme k varu, snížíme teplotu na minimum a dusíme dokud se šťáva neodpaří, cca 15 minut, odstavíme a necháme vychladnout.Zapneme troubu na 180 °C a hluboký plech 23x32 vyložíme pečicím papírem.V míse smícháme mouku s práškem, kůrou a špetkou soli. Ve šlehací míse vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do bílé pěny. Zašleháme po jednom vejce, přidáme mouku a dle potřeby trochu mléka, aby šlo těsto rozetřít.Na plech nejdříve poklademe jablka. Navrstvíme lžící těsto a rozetřeme tak, aby zcela zakrylo jablka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Upečené vyndáme z trouby a po mírném zchladnutí opatrně překlopíme na čistý papír na rovné podložce, stáhneme pečící papír a necháme zcela vychladnout. Poté i s papírem vrátíme zpět do plechu.Z uvedeného množství uvaříme hustý pudink, ihned vmícháme máslo a nalijeme na jablečnou vrstvu. Stěrkou uhladíme, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a potom dáme ztuhnout do chladničky. Nakonec rozetřeme na krém vyšlehanou šlehačku a dozdobíme nasekanými opraženými ořechy nebo strouhanou čokoládou dle chuti.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 16.10.2022 09:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz