Pyré:
5 kg dýně (nebo 450 g pyré v konzervě)
Náplň:
450 g dýňového pyré
3 vejce
65 g hnědého cukru
100 g krupicového cukru
175 ml smetany ke šlehání
1 lžička tekuté vanilky
1,5 lžičky skořice
1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky soli
Těsto:
165 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru (nemusí být)
150 g hodně studeného másla
2-6 lžic hodně studené vody
Nejdříve uděláme pyré.
Zahřejeme troubu na 200 °C.
Rozpůlíme dýni na dvě půlky, vydlabeme semínka a většinu vláknitých kousků. Dýni položíme na plech řezem dolů. Dýni můžeme na několika místech propíchnout nožem.
Pečeme 45 až 60 minut.Po upečení necháme dýni vychladnout a rozmixujeme do hladka. Potom doděláme náplň.
Vymícháme dohromady vajíčka s oběma cukry, přidáme pyré, smetanu, vanilku, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. Vše dobře zamícháme.Připravíme těsto.
Dáme mouku do mísy, přidáme cukr a sůl a promícháme. Přidáme nakrájené studené máslo a zpracujeme, až se těsto začíná spojovat - asi 20 minut. Začneme přidávat studenou vodu, nejdříve 2 lžíce a postupně přidáváme zbytek vody (může se přidat i více když je potřeba) a vypracujeme těsto do hladka. Těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky alespoň na hodinu odležet.Po jedné hodině vyjmeme těsto z chladničky, necháme stát asi 5 minut a potom těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na průměr asi 30 cm. Natočíme těsto na váleček a přeneseme do koláčové formy tak, aby těsto pokrylo dno a hrany formy. Nožem odřízneme těsto 1 cm přes okraj formy. Položíme ten 1 cm na okraj formy a prstem nebo nožem uděláme na okraji vlnky. Dáme znovu takto připravený koláč na asi 20 minut do chladničky.Zahřejeme troubu na 220 °C. Po 20 minutách vyjmeme koláč z chladničky, dáme celou formu na plech a nalejeme náplň do připravené formy. Pečeme při této teplotě 15 minut, potom snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dalšich 35 až 45 minut. Koláč asi 1 nebo 2x během pečení otočíme. Zkusíme špejlí asi 4 cm od okraje jestli je čistá. Jestliže kraje koláče začínají být moc hnědé, zakryjeme je proužkem alobalu.Před podáváním necháme vychladnout.
Podáváme s kopečkem ušlehané smetany. Celý recepis vypadá složitý, ale opravdu to není težké.
Koláč jsem pekla již několikrát .
Autor: hazel | |
Datum vložení: 17.10.2022 19:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz