250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
40 g cukru moučky
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra
cca 240-250 ml vlahého mléka
3 velké žloutky
0,5 dl rumu
100 g sádla
1 lžíce majonézy
Kvásek:
1 kostka droždí
1 lžička cukru
2 lžičky mouky
2 lžíce vlahého mléka
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru moučky
70 g másla
1 malé vejce
Dále:
2 lžíce rozpuštěného másla na potření
trochu rumu na potření
3 sklenice jablečných povidel
1 kg jablek bez slupky a jádřince
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 ml jablečného octa
125 ml vody
1 lžička smleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
2 hvězdičky badyánu
Povidla:
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru.Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít.Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek.Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem.Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou.Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme.Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Z těsta jdou dělat i koláče malé, kulaté, vázané nebo na celý plech, s různými náplněmi dle chuti.
Sádlo do těsta používala už moje babička, koláče vydrží dlouho vláčné. Mamka dávala půl sádla a půl másla.
Podle náplně lze i do drobenky přidat oříšky nebo mandle.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 03.11.2022 08:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz