400 g hladké mouky
250 g zakysané smetany
250 g másla
1 špetka soli
Na potření:
1 vejce
Na obalení:
moučkový cukr
mandlové lupínky (nemusí být)
Náplň:
150 g vlašských ořechů
100 g smetany ke šlehání
1 špetka skořice
citronová kůra
2 lžíce medu
strouhaný perník na zahuštění
Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky, přidáme zakysanou smetanu a vše rychle zpracujeme (můžeme těsto vypracovat v robotu).Pokud se těsto bude mírně lepit, nepřidáváme již mouku, odpočinutím mouka vlhkost nasaje.Těsto zabalené v potravinářské fólii dáme alespoň na 1 hodinu (i déle, nejlépe přes noc) odpočinout do chladu.Než budeme pracovat s těstem, uděláme ořechovou náplň. Ořechy nastrouháme a dáme do kastrolku, přidáme skořici, smetanu, med a citronovou kůru. Za stálého míchání krátce, asi 1 minutu povaříme, dle potřeby zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout.Zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly, odebereme jeden a zbylé dáme zpět do chladu. Postupně každý díl rozválíme na sílu cca 3 mm na silikonové podložce s vyznačenými kruhy podle největšího (nemusíme podsypávat, těsto nebude pak tuhé).Kruh nakrájíme stěrkou (nůž by pořezal silikon) na 8 trojúhelníků. Na širší část každého dáme lžičkou náplň, mírně přehneme konce a srolujeme směrem do středu, konce stiskneme, aby náplň nevytekla. Vytvarované rohlíčky klademe na připravený plech.Rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem, lze i posypat mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě do růžova cca 15-20 minut (podle trouby). Hotové rohlíčky vyndané z trouby necháme ještě dojít na plechu a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplň do Martinských rohlíčků se tradičně dělá ořechová ale můžeme dle chuti udělat i makovou nebo povidlovou. Těsto používám mnoho let i na jablkové záviny, vystačí na 3 "nohavice".
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 10.11.2022 23:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz