Těsto:
1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku hrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice (nebo krystal)
1/3 hrnku oleje
120 g bílého jogurtu
1 vejce
1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
1 lžička jedlé sody
2 lžíce rybízové marmelády (nebo švestková povidla)
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Poleva:
2 lžíce citronové šťávy
150 g cukru moučky
V míse pečlivě smícháme všechny suché přísady: mleté ořechy, hladkou mouku, hrubou mouku, cukr, kypřicí prášek do perníku, jedlou sodu a kakao.Do mísy se suchými přísadami přidáme olej, jogurt, vejce, rybízovou marmeládu a rum. Vše šlehačem vyšleháme a pokud by se nám těsto zdálo hutnější, můžeme přidat trochu mléka.Do vymazané a vysypané formy na koláč vlijeme těsto a dáme péct do trouby na horkovzduch cca 20 minut na 160 °C.Zchladlý koláč pomažeme polevou z citronu.
Smícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Pozor - šťávu přecedíme kvůli případným pecičkám a moučkový cukr prosijeme kvůli případným hrudkám. Pokud by se nám konzistence zdála málo hustá, přidáme cukr nebo naopak, pokud bude moc hustá, přidáme šťávu.
Na Vánoce si kupujeme malé perníčky z Německa - Lebkuchen a tento koláč mi je připomíná, díky mletým ořechům a spojením perníku.
Autor: Ev_Ca_pek (Eva Čapková) | |
Datum vložení: 28.11.2022 22:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz