Těsto:
300 g hladké mouky
160 g mléka
40 g krupicového cukru
50 g másla (nebo sádla)
50 g mletého máku
1 vejce
15 g droždí
1 špetka soli
Náplň:
300 g hustých povidel
40 g mletého máku
40 g strouhaného perníku (nebo piškotů)
50 g rozinek
20 g rumu (na namočení rozinek)
0,5 lžičky perníkového koření
Poleva:
100 g moučkového cukru
30 g citronové šťávy
kůra z 1 citronu
Dále:
1,5 lžíce oleje
sušené kvítky na ozdobu
Ohřejeme mléko. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek, který necháme vykynout.Ostatní ingredience smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme nelepivé těsto.
Necháme kynout zakryté utěrkou 1 hodinu v pokojové teplotě nebo v kynárně 30 minut.Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na čtverec 30 x 30 cm a potřeme jej rovnoměrně povidlovou náplní, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Náplň musí být dostatečně hustá, aby při dalším zpracování nevytékala.Takto připravený plát smotáme do rolády, kterou podélně (po delší straně) prořízneme na dva stejné prameny. Ty poté smotáme do spirály a opatrně přeneseme do olejem vymazané chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Těsto zlehka potřeme olejem.V pokojové teplotě necháme nakynout, dokud těsto není až po horní okraj formy.Pečeme ve vyhřáté troubě na režim horkého vzduchu při 160 °C, asi 35−40 minut. Propečenost těsta zkusíme špejlí.Ještě vlažnou babku polejeme citronovou polevou (moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a kůrou dohladka, do pastovité konzistence) a ozdobíme sušenými kvítky.
Starý židovský recept podle Kluků v akci. Babka je skvělá na snídani i ke kávě.
Autor: Mama-mia | |
Datum vložení: 12.01.2023 13:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz