1 plát listového těsta
2 červené hrušky (nebo jiné)
1 hrst strouhanky z rohlíků
1 hrst sušených brusinek
rum
1 hrst jader vlašských ořechů
mletá skořice (podle chuti)
1 vanilkový cukr (stačí i polovina)
1 vejce na potření
moučkový cukr na povrch
Troubu zapneme na 200 °C a plech vyložíme podložkou nebo papírem na pečení. Na plech běžné velikosti se vejdou 3 záviny a množství surovin násobíme počtem kusů, které chceme dělat.Na jednu třetinu těsta podél dlouhé strany nasypeme cca 5 cm široký proužek strouhanky (aby se těsto nerozmočilo).Na hrubých slzách struhadla nastrouháme hrušky překrájené na poloviny a bez jádřinců. Strouháme řeznou stranou tak, aby slupka zůstala v ruce.Hrušky navrstvíme rovnoměrně na pruh strouhanky, posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy, spařenými a v rumu namočenými brusinkami. Poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem. Cukru stačí málo, červené hrušky jsou sladké. Pak zavineme.Závin dáme na připravený plech, vršek několikrát propíchneme vidličkou, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova 12-15 minut (podle trouby).Necháme vychladnout, nakrájíme a lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Běžně dělám už roky těsto : 400 g hladké mouky, 1 Hera, 1 bílý jogurt (bez cukru, jen vejce na potření) vystačí na 3 záviny. Listový závin je rychlovka pro nečekanou návštěvu.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 22.01.2023 09:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz