Rozkvas:
100 g LM kvásku
100 g hladké mouky
50 g vody
Těsto:
250 g rozkvasu
150 g mléka
350 g hladké mouky
70 g cukru
70 g rozpuštěného sádla
špetka soli
Náplň:
200 g mletého máku
200 ml mléka
40 g medu
20 g rybízového džemu
20 ml rumu
1/2 lžičky perníkového koření (nebo skořice)
Na pomazání:
1 vejce
bílý mák na posypání (nebo modrý)
Smícháme suroviny na rozkvas, vložíme do sklenice a necháme v teple ztrojnásobit objem.Celý rozkvas vložíme do robota a zalijeme vlažným mlékem (mléko nesmí být horké, stačí pokojová teplota).
Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut.Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme hladké, nelepivé těsto.Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin, podle okolní teploty.
Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany.Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout.Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou.
Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.
Rohlíky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabudou, tm více budou rohlíky nadýchanější.Nakynuté rohlíky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou.
Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.
LM kvásek: https://www.toprecepty.cz/recept/73706-italsky-kvasek-lievito-madre-neboli-lm-kvasek/
Autor: Mama-mia | |
Datum vložení: 13.02.2023 22:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz