1. plát těsta:
1,5 hrnku hladké mouky
1 kypřicí prášek
1 hrnek cukru krupice
3 lžíce kakaa
1 špetka soli
1 hrnek vlahé vody
1/3 hrnku slunečnicového oleje
1 lžička vanilkové tresti
2 lžičky octa
2. plát těsta:
6 vajec (středních)
6 lžic cukru krupice (150 g)
6 lžic polohrubé mouky (135 g)
2 lžíce kakaa (60 g)
Krém:
700 ml mléka
2 ks vanilkového pudinku
130 g cukru
250 g másla
Dále:
3 lžíce rybízového džemu (nebo višňového)
1 lžíce rumu
2 kelímky 33% smetany ke šlehání
Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme podle návodu hustý pudink. Povrch zakryjeme fólií, kterou k povrchu přitiskneme a necháme vychladnout. Zapneme troubu na 180 °C a 2 plechy vyložíme papírem na pečení. Podle velikosti plechu zvolíme velikost hrnků 250 ml na velký, 125 ml na malý plech. Z množství krému bude na malém vyšší vrstva.Na spodní těsto smícháme v míse všechny sypké suroviny, v menší misce všechny tekuté a poté vše promícháme, nalijeme na plech, uhladíme a dáme upéct. Jakmile těsto "vyskočí" snížíme teplotu na 160 °C ( nevyboulí se) a dopečeme podle trouby - zkusíme špejlí. Necháme na mřížce vychladnout.
Opět zvýšíme teplotu trouby na 180 °C.Zatím vyšleháme 5 bílků s cukrem do hustého sněhu, postupně zašleháme žloutky a nakonec ručně zlehka metličkou vmícháme mouku promíchanou s kakaem. Nalijeme na plech, uhladíme a pečeme stejným způsobem jako první těsto.Na spodní plát těsta rozetřeme džem rozmíchaný s rumem a necháme vsáknout.Vychladlý pudink dáme do šlehací mísy a prošleháme, po částech přidáváme máslo pokojové teploty a vyšleháme do hladkého krému. Krém navrstvíme na plát potřený džemem a přiklopíme druhým upečeným plátem. Dobře přitiskneme a necháme ztuhnout v chladu.Před podáváním lehce potřeme vyšlehanou šlehačkou a nakrájíme na řezy. Pomocí cukrářského sáčku je můžeme nazdobit nebo dáme šlehačky větší vrstvu a zubatou stěrkou uděláme vlnky a poté nakrájíme.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 19.02.2023 10:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz