Korpus:
1,5 hrnku hladké mouky (210 g)
1 prášek do pečiva
3/4 hrnku cukru krupice (180 g)
3 lžíce strouhaných ořechů (70 g)
1 špetka soli
1 hrnek vody
1/4 hrnku oleje
1 lžička vanilkové esence (tresti)
2 lžičky octa
Krém:
700 ml mléka
3-4 lžíce cukru (podle chuti)
2 vanilkové pudinky
Dále:
250 g másla
100 g čokolády - 85%
20 g másla (nebo Omegy)
400 g smetany ke šlehání - 33%
oříšky na posyp (nemusí být)
Z uvedených surovin na krém uvaříme hustý pudink a zakrytý přitisknutou fólií necháme vychladnout, Zapneme troubu na 180 °C a plech o velikosti 23x32 cm vyložíme pečicím papírem.Do mísy dáme všechny suché ingredience a dobře promícháme, přilijeme všechny tekuté a vše promícháme. Vlijeme na plech, uhladíme stěrkou a dáme do vyhřáté trouby. Jakmile těsto "vyběhne", snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme cca 20-25 minut dozlatova.Při pečení se řídíme vlastní troubou, zkusíme špejlí, ale když se těsto odděluje od stran plechu bývá upečené. Necháme zcela vychladnout na mřížce a uděláme krém.Nejprve prošleháme vychladlý pudink ručním šlehačem, poté přidáme po 3 částech změklé máslo a vyšleháme hladký krém. Hotový krém rozdělíme na 2 části. Na vychladlý korpus (můžeme pokapat rumem ale není nutné) naneseme polovinu krému a uhladíme. Dáme ztuhnout do chladničky na cca 30 minut.Zatím do druhé části krému zašleháme tekutou čokoládu, kterou jsme rozpustili s kouskem másla nebo omegy. Tmavý krém naneseme na světlý, uhladíme a dáme do chladu.Před podáváním cca hodinu vyšleháme šlehačku a navrstvíme na tmavý krém. Uhladíme a můžeme stěrkou s vroubky ozdobit. Nakonec posypeme nasucho opraženými nasekanými ořechy nebo čokoládovým zdobením.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 25.02.2023 08:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz