280 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
170 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
250 ml vlažného mléka
125 ml slunečnicového oleje
2 vejce
Náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
400 ml zakysané smetany
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 balíčku podinkového prášku (vanilkový nebo citronový)
50-100 ml mléka (podle potřeby)
Dále:
3 lžíce povidlel (švestková, jablečná nebo
meruňkový džem)
1 lžíce rumu
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru moučky
70 g tuhého másla
Zapneme troubu na 180 °C a vyšší plech (32x23 cm) vyložíme papírem na pečení.Z uvedených surovin připravíme drobenku.V jiné misce smícháme řidší tvarohovou náplň.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu.Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej.Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme.Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem.Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků).Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme).Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Recept mám ze sešitu po mamince. Jsou tady podobné, ale stejný jsem nenašla.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 08.03.2023 08:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz