200 g másla
200 g cukru moučka
240 g pohankové hladké mouky (nebo mleté ovesné vločky, mleté pohankové vločky, ovesné otruby...)
100 g kokosu
1 vejce
2 lžíce kakaa
1 lžíce měkkého tvarohu
Všechny suroviny dohromady uhněteme, ručně nebo v robotu, vypracujeme těsto (jde to i z chladného másla).Tvoříme kuličky, klidně i větší, jako velké třešně.Pokládáme na plech s pečicím papírem a vidličkou, kterou pravidelně oplachujeme horkou vodou, stlačujeme do tvaru sušenek. Mně se povedla jedna nestlačit a pečená kulička vypadala taky dobře a chutnala stejně.Pečeme dle velikosti 10-15 minut.
V záchvatu zdravé stravy jsem se vyzásobila ovesnými otrubami, pohankovými vločkami, ovesnými vločkami, že si budu péct Dukanův chleba. Ten mi ale přestal chutnat a tak jsem přemýšlela, jak suroviny zpracovat. Prvně jsem zkusila sušenky z pohankové hladké mouky, v recetu jsem se odpíchla z Koka sušenek z Albert magazínu, je i tady na Topkách, ale dávám celé vejce, více cukru a protože to bez pšeničné mouky málo lepí, tak ještě tvaroh. Ten lepí jako hrom. Už samotné těsto mi chutnalo. Sušenky jsem dopekla s tím, že je budu jíst sama tak 14 dní a na rozdíl od pohankové bábovky mi to aspoň neztvrdne. Jaké bylo moje překvapení, když sušenky zmizely za odpoledne! Udělala jsem další dvě várky, tentokrát jsem do jedné namlela ovesné a pohankové vločky a do druhé v kávomlýnku namixovala otruby a rodina to baští, pohanka nepohanka, ochotně a s chutí a pokud něco zbyde, krásně se rozleží a jsou moc dobré i po pár dnech. Zkoušela jsem otruby i nemleté a taky ok. Trochu hrubší, ale dobré. Vyzkoušeno i z mletých ječných krup (mám mlýnek na obilí). Pokud byste zkusili i z jiné ,,nemouky", napište to do komentářů pro ostatní, sama jsem zvědavá, z čeho všeho by chutnaly. Každopádně vyzkoušejte, rozhodně to není žádná nejedlá ,,zdravá pochoutka".
Autor: Marcela Kr. | |
Datum vložení: 26.03.2023 04:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz