Drobenka:
280 g hladké mouky
140 g másla
1 špetka soli
Dále:
10 g cukru moučka
100 g zakysané smetany
1 žloutek
pár kapek citronové šťávy
sádlo na smažení (nebo olej)
moučkový cukr na obalení (nebo smíchaný se skořicí)
džem (libovolný)
Z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na kostky vytvoříme ručně nebo v robotu drobenku.Přidáme cukr, žloutek, zakysanou smetanu a kápneme citronovou šťávu. Vypracujeme těsto a ve fólii necháme na lince odpočívat 15 minut.Odpočinuté těsto rozválíme a 3x přeložíme vodorovně (od stran ke středu) a pak svisle. Zabalíme do fólie a dáme na 15 minut do chladu. Opět rozválíme, přeložíme 3x vodorovně a 3x svisle a dáme do chladu na 1 hodinu.Těsto vyválíme na 3-4 mm a vykrajovátky na cukroví ve dvou velikostech vykrájíme tvar kytiček. Poté větší maličko uprostřed potřeme bílkem a přitiskneme menší tvar, koncem vařečky uprostřed stlačíme.Smažíme malý počet v rozpálené větší vrstvě tuku sádla nebo oleje, těsto musí plavat. Odkládáme na papírové utěrky a ještě vlahé obalíme v cukru nebo cukru se skořicí.Do některých důlků uprostřed můžeme dát trošku pikantního džemu, nejlépe domácího.
Při smažení je potřeba hlídat, jde to velmi rychle.
![]() |
Autor: Marie Svarcova |
![]() |
Datum vložení: 10.04.2023 08:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady