Náplň:
50 g másla (asi 3 lžíce)
120 ml mléka
180 g sušeného mléka
120 g moučkového cukru
40 g nesolených, nepražených pistácií (nebo mandlí)
0,5 lžičky mletého kardamomu (cca 5 tobolek)
Těsto:
360 g hladké mouky
voda
50 g másla (asi 3 lžíce)
přepuštěné máslo na smažení (nebo olej)
Nejdříve připravíme khoyu (náplň).Necháme na pánvi na středně nízkém plameni rozpustit 3 lžíce másla a přilijeme mléko.Když je mléko horké, vmícháme v několika dávkách sušené mléko a vymícháme hrudky.Za stálého míchání směs redukujeme, dokud nedrží při sobě v jednom kuse.Poté restujeme, dokud nemá nažloutlou, téměř nahnědlou barvu. Necháme vychladnout.Pistácie rozemeleme na prášek. Dají se nahradit mandlemi, které je možné sehnat už mleté, nicméně pistácie náplni propůjčí luxusní zelenou barvu.Vrátíme khoyu na pánev a nad středně nízkým plamenem ji začneme opět restovat, aby měla konzistenci pasty.Je-li příliš suchá a drolí se, přilijeme trochu mléka.Po asi deseti minutách přimícháme cukr, mleté pistácie a kardamom. Opět lehce zředíme mlékem, je-li směs příliš suchá, a důkladně promícháme.Necháme směs úplně vychladnout. Budeme-li placky plnit horkou směsí, rozpadnou se.Jednu a půl lžíce másla v míse rozpustíme v mikrovlnné troubě (asi 20 vteřin) a přisypeme mouku.Rukama začneme vypracovávat těsto a přiléváme a zapracováváme vodu, dokud nemáme těsto, které se ani nedrolí ani nelepí.Pokud se drolí, přilijeme trošičku vody; pokud se hodně lepí na prsty, přisypeme trošičku mouky.Rozpustíme zbytek másla a rovněž zapracujeme do těsta. Necháme 10 minut odležet.Z těsta tvarujeme kuličky o průměru 4–5 centimetrů.Každou kuličku lehce poprášíme moukou a vyválíme na placku o průměru cca 10 cm.Doprostřed placky umístíme vrchovatou čajovou lžičku náplně a zespoda překryjeme plackou, abychom vytvořili takový knedlíček.V této fázi by měl vypadat trochu jako čínský bao zi knedlíček.Opět lehce poprášíme moukou a vyválíme znova na placku o průměru cca 10 cm.Placky smažíme dozlatova na přepuštěném másle, popř. oleji (s olejem to nemám ozkoušené). Pokud se placky nafukují, lehce je obracečkou přitlačíme.
Khoya se správně dělá pouze z mléka, které se jednoduše zredukuje do kýžené podoby, ale jedná se o velice zdlouhavý proces, pročež jsem zvolil zkratku podle tohoto videa: https://youtu.be/tQRuFlUJ20I
Na recept jsem narazil na YouTube a adaptoval jsem ho pro české prostředí. Zde je odkaz na video: https://youtu.be/SWtSupEMTUw
Autor: Dunys | |
Datum vložení: 24.04.2023 10:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz