TopRecepty.cz

Brazilská roláda


Brazilská roláda

Suroviny

Těsto:
250 g povoleného másla
240 g cukru krupice (rozdělit na polovinu)
6 žloutků
6 bílků
250 g pšeničné mouky hladké
2 špetky soli
Náplň:
250 g marmelády
Na posypání:
moučkový cukr
tuk na vymazání plechů
mouka na vysypání plechů

Postup

Připravíme si minimálně dva plechy 35x25x1,5cm které vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Předehřejeme si troubu (na 200 °C horkovzduch, elektrická trouba na 220 °C).Vyšleháme si všechny bílky s polovinou cukru (120 g) a špetkou soli do ne příliš husté konzistence. (Budete-li mít příliš tuhou konzistenci sněhu, bude se vám následně špatně těsto natahovat na plech.)Vyšleháme si také povolené máslo s druhou polovinou cukru (120 g) a špetkou soli do bělavého krému. Následně postupně zašleháme všechny žloutky.Všechnu mouku nasypeme do vyšlehaného másla s vejci, cukrem a špetkou soli.Přidáme cca třetinu vyšlehaných bílků a dobře ručně zapracujeme.Ve chvíli, kdy je zapracováno a těsto je hrudkovité přidáme druhou třetinu bílků. Opět řádně zapracujeme.Těsto se stane mazlavým. V tuto chvíli dodáme poslední třetinu bílků a vypracujeme hebké pomalu ze stěrky odpadající krémové těsto.Na vymazané plechy rozdělíme těsto tak, že dáme na každý plech přibližně tři kopečky stěrkou. Ty následně rozetřeme špachtlí, aby všude po celém plechu byla stejně vysoká vrstva, přitom však velice tenká. Čím tenčí plát, tím hezčí výsledný efekt.Následně vkládáme plechy do vyhřáté trouby. Jednotlivé pláty se pečou opravdu velmi rychle asi tak 3 minuty, poněvadž jsou velmi tenké.Po vyndání z trouby pomažeme plát připravenou marmeládou.Odkrojíme okraje po všech čtyřech stranách. ( Krátké strany by byly tvrdé do rolování a dlouhé strany by se při rolování trhaly).Marmeládou potřený plát začínáme rolovat z kratší strany.
(Na první roládě je potřeba si dát záležet, aby byl střed krásný a roláda se začala krásně odvíjet. Tvoří jakoby letokruhy).Druhý a další případné pláty po vyndání z trouby také ihned potřeme marmeládou, odkrojíme tvrdší strany a narolujeme na předchozí roládu. (Zde to již jde krásně a není třeba tak precizně hlídat začátek). Nebo můžeme začít rolovat další roláduHotovou roládu (nebo rolády) následně zabalíme do potravinářské folie, pevně smotáme a z krajů utáhneme. Necháme vychladit v lednici do druhého dne.Poté můžeme rozbalit, nakrájet, posypat moučkovým cukrem a podávat.

Poznámka

Mě stačily rolády ze dvou plátů a z tohoto množství těsta jsem měla dvě rolády, kdy z každé jsem po odkrojení konců měla krásné širší porce o 8 kouscích.
Horkovzdušná trouba 200 st.C / 3min. a plechy mohu péci najednou. Dát si pozor, aby rozestup plechů byl cca 10cm.
Elektrická trouba 220st.C / 4 min. Plechy vkládat po jednom.

autor Autor: Vladka321
Datum vložení Datum vložení: 16.05.2023 16:33

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz