400 ml polohrubé mouky
200 ml cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
100 ml mléka
100 ml smetany 30%
80 ml rozpuštěného másla (nebo oleje)
1 větší jablko
Náplň:
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
ovoce (meruňky, jahody nebo dle chuti)
Drobenka:
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce másla
Troubu předehřejeme na 180 °C. Hluboký plech 23x32 cm vyložíme pečicím papírem. Jablko nahrubo nastrouháme. Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a másla v poměru 2:1:1.Do mísy prosejeme mouku a přidáme všechny sypké ingredience a dobře promícháme. Přidáme tuk, mléko a smetanu (může být jen 200 ml mléka). Promícháme a nakonec vmícháme jablko.Těsto vlijeme do připraveného plechu, povrch potřeme tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem. Na tvaroh zlehka poklademe vrstvu nakrájeného nebo drobného ovoce a posypeme drobenkou.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut (podle trouby), poté snížíme stupeň tepla na 160 °C. Dopečeme dozlatova ještě 5-7 minut. Vychladlý koláč nakrájíme.
Koláč peču podle receptu po mamce již léta, dávala 1 vejce, já ho jednou zapomněla a od té doby už nedávám. Koláč je lehký, vláčný a jemný.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 18.06.2023 08:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz