250 ml smetany ke šlehání (33%)
125 ml mléka
1 vanilkový lusk
3 žloutky
1 vanilkový cukr
90 g cukru krystal (nebo krupice)
Do hrnce nalijeme smetanu a mléko. Rozřízneme vanilkový lusk a semínka vydloubneme. Semínka i lusk dáme do mléka se smetanou.Za stálého míchání na středním plameni přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty a pak hrnec odstavíme. Směs necháme louhovat alespoň 45 minut, potom scedíme sítem lusk se semínky do jiného hrnce.Mezitím připravíme žloutkový krém. Žloutky smícháme s oběma druhy cukrů a poté pomocí mixéru šleháme do pěny (klidně i několik minut). Cukr by neměl křupat mezi zuby.Vanilkovou omáčku ve druhém hrnci za stálého míchání ještě jednou ohřejeme, ale už nevaříme.Vanilkovou omáčku nalijeme opatrně do žloutkového krému. Při tom stále mícháme. Žloutky se nesmí srazit! Vzniklou novou směs přelijeme do většího hrnce než minule, do třetice za stálého míchání zahříváme a směs trochu houstne. Výsledek nakonec vypadá jako hodně řídký pudink - nahoře jsou bubliny.Směs necháme vychladnout a poté ji přelijeme do krabičky. Po přelití se našlehaná směs citelně zmenší, takže je lepší použít menší krabičku.Krabičku vložíme do mrazáku a každou hodinu lehce promícháme. Takto opakujeme alespoň třikrát. Pak ještě necháme bez míchání zamrazit alespoň 3 hodiny.
Inspirace od korenizivota.cz.
Zmrzlina je dost sladká, pokud nechcete, nedávejte tolik cukru.
Vanilkový lusk je nejlepší rozříznout podélně a semínka (jsou opravdu malá) vyndat lžičkou nebo špičkou nože.
Autor: Vasek1 | |
Datum vložení: 27.06.2023 16:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz