Těsto:
250 g hladké mouky
1 vanilkový pudink (sáček)
30 g cukru krupice
1 špetka soli
2 lžičky sušeného droždí (pekařské Vitana)
130 ml vlahého mléka
1 žloutek
100 ml oleje
Ovoce:
muchovník (borůvky)
Drobenka:
200 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
Na potření po upečení:
10 g másla
1 lžíce rumu
Nejprve z uvedených surovin ručně vytvoříme drobenku a dáme stranou. Zapneme troubu na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní sypké suroviny a promícháme.V mléce rozkvedláme vidličkou žloutek (lépe se v těstě rozptýlí) a přilijeme k moučné směsi spolu s olejem. Vše dobře promícháme a vzniklé těsto ihned rozprostřeme v tenké vrstvě na připravený plech.Urovnáme malým válečkem a posypeme vrstvou ovoce. Na ovoce nasypeme připravenou drobenku a dáme ihned péct do předehřáté trouby na cca 20-25 minut, podle trouby.Po upečení celý koláč potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme na mřížce zcela vychladnout, poté nakrájíme.
Recept mám od mé sestry, původně byl napsaný na lžíce, ale navážila jsem suroviny.
Lze použít i jiné ovoce - právě dozrál na zahrádce muchovník. Někdo tomu říká kanadské borůvky, ale koupila jsem keř pod tímto názvem.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 09.07.2023 07:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz