Těsto:
400 g hladké mouky + na podsypání
250 g másla (případně může být i Hera)
2 žloutky
1 špetka soli
150-200 ml šlehačky 33%
Náplň:
5 bílků
300 g cukru krupice
1 lžíce citrónové šťávy
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a zabalené do folie necháme nejlépe přes noc nebo alespoň 2 hodiny uležet v chladu.Poté zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme podložkou nebo papírem na pečení.Těsto rozválíme na moukou poprášeném válu nebo podložce přes fólii na obdélníkový plát cca
20 x 30 cm a silný 2-3 mm, nakrájíme proužky cca 2 cm široké.Trubičky lehce přetřeme před prvním použitím obalem od másla a proužky namotáváme na trubičku.Postupujeme tak, že položíme na začátek pruhu těsta široký konec trubičky a úzkým koncem lehce otáčíme aby se okraj vždy překrýval s předchozím návinem, dělá se to samo.Pokládáme na připravený plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova cca 12-14 minut (řídíme se vlastní troubou a hlídáme). Ještě vlahé lehce stáhneme a necháme zcela vychladnout. Upečeme cca 40 ks.Můžeme plnit ušlehanou bílou nebo pařížskou šlehačkou nebo jako klasické kremrole sněhem šlehaným nad párou.Nejprve šleháme ve šlehací míse bílky se solí a cukrem do houstnoucí pěny.Jakmile začne houstnout vložíme nad páru a šleháme dokud není sníh pevný a lesklý, trvá to cca 15 minut. Důležité, aby později sníh nezřídl a netekl. Nakonec zašleháme pro chuť ještě citronovou šťávu.Naplněné trubičky uchováváme v krabici a před podáváním lehce pocukrujeme.
Těsto mnoho let používám též na jablkové nebo jiné záviny, ořechové rohlíčky a na vánoční drobné cukroví plněné džemem, ořechy ap.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 06.08.2023 10:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz