Těsto:
5 vajec
1 lžíce horké vody
5 lžic krupicového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
1 špetka soli
1 malá lžička oleje
Krém:
1 tvaroh (ve vaničce)
1 smetana ke šlehání 30%
4 lžíce Vanilmixu (pudink s přípravou za studena)
Dále:
2 smetany ke šlehání 33%
4 lžíce rybízového džemu
kakao
Plech vyložíme papírem na pečení a zapneme troubu na 180 °C .Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ve šlehací míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme horkou vodu, olej a šleháme do bílé husté hmoty. Zvlášť vyšleháme bílky se solí do hustého sněhu do špiček, které drží tvar.Do žloutkové hmoty dáme postupně po lžících mouku a kakao, dobře promícháme a ručně zlehka metličkou vmícháme sníh. Těsto přemístíme na připravený plech a stěrkou uhladíme.Pečeme 5-7 minut, než zvětší objem, poté snížíme teplotu o 10 °C, aby se těsto nevyboulilo, a dopečeme cca 15 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Zda je těsto hotové, zkusíme špejlí, po vytáhnutí z těsta musí zůstat suchá.Upečený korpus necháme na mřížce zcela vychladnout.Než těsto vychladne, vyšleháme na nejvyšší otáčky z uvedených ingrediencí krém. Necháme ho 10 minut stát a poté krém navrstvíme na již vychladlý korpus, lehce potřený rybízovým nebo jiným džemem dle vlastní chuti.Vršek uhladíme a dáme do chladu, než ušleháme šlehačku.Ze smetany na šlehání dobře vyšleháme hustou šlehačku, navrstvíme ji na krém a vrch upravíme zubatou stěrkou. Dáme vychladit.Po vychlazení nakrájíme řezy a přes sítko je poprášíme kakaem.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 27.08.2023 09:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz