50 dkg polohrubé mouky
10 dkg cukru
10 dkg hery
1 vejce
3 dkg droždí
1/2 dkg soli
l/4 l mléka
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku - kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce. Vypracujeme vláčné měkké těsto, které necháme na teplém místě kynouy. Po vykynutí zhotovíme roládu tak, že formu na srnčí hřbet vymažeme tukem a část těsta vložíme do formy. Na dně formy uděláme takový žlábek, kde pokládáme půlky švestek jednu za druhou a do každé půlky švestky vložíme půlku mandle. Těsto uzavřeme, potřeme rozpuštěným tukem, můžeme posypat perníkovým kořením /nemusí se/ a dáme péct do stř. vyhřáté trouby. Po upečení a vychladnutí krájíme na řezy.
Z 1/2 kg mouky máme 2 rolády, ale také záleží na velikosti formy. Já používám takovou starší, menší. Tuhle roládu dělám už hodně dlouho a u nás je moc oblíbená.
Autor: HankaPu | |
Datum vložení: 28.08.2009 16:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz