1 konzerva půlených broskví v mírně sladkém nálevu (820 g)
500 g tvarohu z vaničky
40 g vanilkového cukru
30 g moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový pudink bez vaření Créme Olé
250 ml smetany ke šlehání
80 g dětských piškotů (podle potřeby)
Dále:
1 broskvová polská Galaretka (nebo 500 ml ochucené tekutiny a 18-20 g práškové želatiny)
Na povrch:
lehce oslazená šlehačka
meduňka
Pokud na horní želé vrstvu použijeme ochucenou Galaretku polského výrobce (je jich víc), tak uvedeme do varu 500 ml vody, odstavíme ji a po cca 5 minutách do ní vsypeme Galaretku a rozmícháme ji do úplného rozpuštění. Galaretka nesmí projít varem. Necháme zchladnout, než začne lehounce houstnout, trvá to docela dlouho. Proto ji připravíme hned na začátku. Použijeme ji pak lehce houstnoucí.Pokud Galaretku nemáme, tak připravíme 500 ml ochucené tekutiny. Hodí se třeba voda ochucená broskvovým sirupem, broskvový oslazený čaj atp. Nejlépe, aby tekutina byla čirá.
Zhruba do 200 ml této tekutiny vsypeme želatinu, promícháme a necháme asi tak 15-20 minut nabobtnat.
Pokračujeme, až máme připravené poháry, protože tuhne rychleji.
Na slabém příkonu tepla za stálého míchání želatinu rozpustíme, ale nepřekročíme teplotu 60 °C. Želatina se ale rozpustí i při nižší teplotě, v žádném případě nesmí projít varem. Přidáme k ní zbývající tekutinu, promícháme a vlažnou použijeme.Broskve z konzervy scedíme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Nálev ponecháme, měli bychom získat cca 300 ml nálevu.V míse ušleháme smetanu na šlehání do pevné šlehačky.Do druhé mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, moučkový cukr a ručním šlehačem na nejnižším stupni prošleháme. Pak přišleháme zhruba 3/4 nálevu a při šlehání přisypáváme pudink bez vaření. Otáčky můžeme zvýšit. Směs začne houstnout a podle potřeby můžeme přidat zbytek nálevu, podle požadované konzistence. Tady záleží, jaké konzistence je tvaroh. Množství cukru upravíme pak podle vlastní chuti, nálev je sladký a taktéž i pudink, ale budeme ještě přidávat šlehačku. Můžeme případně dosladit až úplně nakonec.Do tvarohové hmoty lehce vmícháme připravenou šlehačku.Do pohárků na dno dáme malinko krému, pak rozložíme piškoty, na piškoty rozložíme polovinu nakrájeného ovoce. Pak opět krém, který hezky uhladíme po celém povrchu, posypeme zbytkem ovoce a můžeme vložit do chladničky (třeba uložené na plechu či tácu).Když máme k použití želé, tak ho rozlijeme do pohárků. Necháme důkladně vychladit, želé ztuhne a piškoty zvláční.Před podáváním dozdobíme podle fantazie, třeba jen šlehačkou s meduňkou.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 31.08.2023 15:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz