Omládek:
100 g vody
15 g čerstvého droždí
necelá lžička sladěnky
130 g hladké mouky
Dále:
120 g vody
100 g cukru
špetka soli
1 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek zůstane na pomazání před pečením)
370 g hladké mouky
70 g sádla
Na potření a posyp:
zbytek vejce
celý mák
Všechny suroviny na omládek v míse dobře promícháme, zakryjeme a necháme hodinu kynout.K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.Po vykynutí těsta (60-80 minut) ho v míse propracujeme, vyškrábneme na lehouce pomoučený stůl a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kousku uděláme bulku, kterou pak necháme asi 15 minut kynout.Všechny bulky poté rukou rozválíme do delších válečků a každý z nich svineme do klasického šneka – koneček válečku zastrčíme pod šneka, aby se při kynutí nerozmotával.Takto makovky uložíme na cca 45 minut kynout vedle sebe na plech s pečícím papírem, pak je dobře pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a poměrně bohatě je posypeme celým mákem.Upečeme je ve vyhřáté troubě (190 °C / 20-25 minut).
Tento a další moje recepty najdete na webu www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 13.09.2023 10:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz