1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
2 lžičky kypřicího prášku
kůra z 1/2 citronu
1 špetka soli
5 lžic máku mletého
4 lžíce oleje slunečnicového
1 velké vejce
100 ml smetany ke šlehání
60 ml mléka
čerstvé švestky (dle chuti)
1 špetka skořice
1 vanilkový cukr
Drobenka:
120 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g másla tuhého
Švestky omyjeme a necháme na sítu okapat. Poté švestky vypeckujeme a nakrájíme na pacičky. (Množství každý dá podle své chuti, dávám tolik, aby bylo těsto hustě pokryté.)Zapneme troubu na 180 °C a hluboký plech vyložíme papírem na pečení.
V menší misce připravíme drobenku smícháním všech surovin.Do mísy prosejeme mouku a přidáme všechny sypké ingredience. Poté přidáme olej, smetanu a v mléce rozkvedlané vejce.Vše dobře promícháme a těsto vlijeme na připravený plech. Poklademe hustě švestkami, posypeme skořicí a dle potřeby vanilkovým cukrem (švestky byly dost kyselé). Nakonec zasypeme drobenkou.Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20-25 minut do zlatavé barvy, řídíme se vlastní troubou a velikostí koláče.Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme na čtverce.
Upečený koláč je lehoučký, nadýchaný a voňavý.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 17.09.2023 08:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz