450 g jablek
šťáva z 1/2 citronu
Dále:
4 vejce
1 špetka soli
230 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
150 g másla (nebo jiného tuku)
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
3/4 prášku do pečiva
100 g hořké čokolády
Na povrch:
800 g švestek (nebo podobné ovoce)
moučkový cukr na posypání povrchu po upečení
Drobenka:
120 g polohrubé mouky
60 moučkového cukru
60 g másla (nebo jiného tuku)
Plech vyložíme papírem na pečení.
Švestky omyjeme, necháme okapat, osušíme, rozřízneme na poloviny a vypeckujeme. Čokoládu nasekáme na menší kousky.Připravíme drobenku tím způsobem, že do mísy dáme mouku, cukr, máslo nakrájené na menší kousky a vše promneme do drobivé konzistence.Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Pokapeme citronovou šťávou a lehce promícháme.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh, ke konci šlehání přidáme po částech polovinu cukru a ještě chvíli šleháme.Žloutky šleháme se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, ke konci šlehání přidáme po částech rozpuštěné vlahé máslo.Do žloutkové směsi lehce vmícháme nastrouhaná jablka, obě mouky smíchané s práškem do pečiva a sníh. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu.Těsto rozetřeme na připravený plech, poklademe švestkami řezem nahoru a celý povrch posypeme drobenkou.Vložíme do trouby předehřáté na cca 170-175 °C a pečeme přibližne 40 minut. Tato doba je pouze orientační.Po upečení necháme moučník vychladnout, na povrchu pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Komu by mohla čokoláda v těstě vadit, tak ji vynechá. Švestky před přidáním drobenky je možno posypat troškou skořicového cukru.
Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 29.09.2023 19:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz