Těsto:
320 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
220 g másla (nebo jiného tuku)
30-40 ml studené vody (podle potřeby)
hladká mouka na vál
Náplň:
1 kg jablek
70 g krupicového cukru (podle chuti)
20 g vanilkového pudinku (nebo kukuřičného škrobu)
šťáva z 1/2-1 citronu
kůra z 1/2 citronu
mletá skořice (podle chuti)
Na potření, ale možno vynechat:
1 žloutek
1 lžíce mléka
Do mísy vsypeme mouku a cukr, přidáme na menší kousky nakrájené studené máslo a rukama zpracujeme do drobivé konzistence. Pak po menších částech přidáváme podle potřeby studenou vodu, až do doby, kdy vypracujeme těsto. Pracujeme rychle. Těsto vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál, zpracujeme do menší šišky, zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladničky.Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do mísy, pokapeme citronovou šťávou, přidáme cukr, skořici, citronovou kůru a pudinkový prášek. Cukru přidáme podle sladkosti jablek. Opatrně promícháme.Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na dva díly, jeden z nich trošku větší. Tento větší díl rozválíme do kulatéto tvaru o trošku větší velikosti, než je průměr formy. Můžeme si na rozválené těsto naznačit kruh a rádlem nebo kráječem na pizzu vykrojit. Vyválené těsto vložíme do formy a uděláme i vysoké okraje. Formu není třeba vymazávat.Do formy na těsto rozložíme jablečnou náplň a umačkáme ji.Druhý, menší díl těsta rovněž vyválíme a vykrajujeme různé pásky a tvary na ozdobu a rozložíme je na povrch. Pracujeme podle vlastní fantazie.Těsto na povrchu pak můžeme (ale nemusíme) potřít rozšlehaným žloutkem s troškou mléka.Formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme zhruba 30 minut. Ke konci pečení můžeme teplotu lehce snížit a doba pečení je pouze orientační.Po upečení necháme koláč ve formě důkladně vychladnout, třeba i do druhého dne, aby náplň ztuhla.
Zdroj receptu: Gurmet, lehce poupraveno.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 02.10.2023 09:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz