Korpus:
4 vejce
100 g cukru krupice
2 lžíce horké vody
2 lžíce slunečnicového oleje
80 g (4 lžíce) hladké mouky (obyčejné nebo špaldové)
2 lžičky kypřicího prášku
2 lžíce kakaa
Krém:
250 g Mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany 30%
2 balíčky vanilkového cukru
3 lžíce kakaa
K dokončení:
čokoládová poleva
zdobení
Troubu zapneme na 170 °C a plech vyložíme papírem na pečení. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého když začne houstnout, zašleháme ještě 1 lžíci z odváženého množství cukru.Ostatní cukr dáme do mísy se žloutky a vyšleháme do bílé pěny. Přidáme horkou vodu a zašleháme poté i olej. Smícháme mouku s práškem a kakaem a metličkou vmícháme střídavě se sněhem k vaječné směsi. Poté vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme péct.Jakmile korpus vyskočí do výšky, snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme - celkem pečeme cca 20 minut. Jakmile se odděluje od stran plechu zkusíme špejlí (musí být suchá) jestli je korpus hotový. Poté jej vyndáme a necháme na mřížce zcela vychladnout.Do šlehací mísy dáme všechny uvedené suroviny na krém a vyšleháme do husté hladké konzistence. Krém navrstvíme na vychladlý korpus a vršek diagonálně narýhujeme zubatou stěrkou a dáme do lednice ztuhnout.Dozdobit můžeme čokoládovou polevou nebo jiným zdobením.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 08.10.2023 09:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz