Těsto:
300 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
150 g másla (nebo jiného tuku)
1 vejce
0,5-1 lžíce studené vody (pokud je třeba)
Dále:
hladká mouka na vál
Náplň:
500 ml mléka
100 g krupicového cukru (podle chuti)
2 čokoládové pudinky (v prášku)
70 g hořké čokolády
80 g másla (nebo jiného tuku)
70 g vlašských ořechů (nebo lískových oříšků)
Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a vypracujeme těsto. Pokud by se stalo, že se drobenka nespojuje, můžeme přidat malinko studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenu a necháme minimálně hodinu v chladničce.300 ml mléka z celkového množství vlijeme do rendlíku a dáme zahřívat. Ve zbylých 200 ml mléka rozmícháme dva čokoládové pudinky. Do horkého mléka vsypeme cukr a za stálého míchání přidáme i rozmíchaný pudink. Krátce pozvolna povaříme, cca 1-2 minuty, stále mícháme. Pak odstavíme.Do právě uvařeného pudinku přidáme nasekanou čokoládu, mícháme až do rozpuštění. A nakonec přidáme ještě máslo rozdělené na malé kousky a taktéž ho necháme za stálého míchání rozpustit. Rendlík překryjeme fólií a pudinkovou hmotu necháme mírně vychladnout.Plech o rozměru 37x26 cm a nebo trochu menší vyložíme papírem na pečení a to včetně boků.
V dostatečném předstihu taky zapneme troubu a vyhřejeme ji na 180 °C.Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme na dva díly. Jeden větší a jeden menší, rozdělíme zhruba na dvě třetiny těsta a jednu třetinu. Menší díl zabalíme do mikrotenu a vložíme na chvíli do mrazničky.Větší díl těsta vyválíme na plát o velikosti dna plechu. Na lehce pomoučněném válu začneme rozvalovat, papír na pečení vyjmeme z plechu, vložíme na něj těsto a doválíme už na něm. Pokud by papír na pracovní ploše klouzal, tak stačí plochu lehce navlhčit. Pak papír i s těstem vložíme zpět do plechu a doupravíme, aby bylo těsto po celé ploše dna.Na tento základ cukrářskou kartou rozetřeme vlažnou pudinkovou náplň, posypeme ji nasekanými ořechy a nebo oříšky. Ořechy můžeme do náplně trochu zatlačit.Na povrch nastrouháme zbytek těsta, které jsme odložili do mrazničky, aby se lépe strouhalo.Moučník vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme zhruba 35-40 minut. Tento čas je pouze orientační.Po upečení necháme moučník důkladně vychladnout, třeba i do dalšího dne. Pudink ztuhne a moučník hezky zvláční. Pak nakrájíme na řezy.
Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni, lehce poupraveno.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 08.10.2023 09:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz