Těsto:
212 ml plnotučného mléka
17 g droždí
1 vejce
1 žloutek
475 g hladké mouky
120 g pískového cukru
2,5 g soli
50 g másla
citronová kůra z 1 citronu
Maková náplň:
400 g mletého máku
400 ml mléka
4 lžíce krupicového cukru (dle chuti)
celá skořice
2 lžíce rumu
2 vrchovaté lžíce povidel
3 lžíce rozmixovaných piškotů
Hrušková povidla:
4 větší hrušky
3 lžíce třtinového cukru
3 kytičky badyánu
3 celé skořice
1 hrst hřebíčku
2 lžíce rumu
mleté piškoty
Tvarohová náplň:
2 tvarohy v alobalu
kůra z 1 většího citronu
1 vanilkový lusk
2 vanilkové cukry
cukr krupice (dle chuti)
1 lžíce rumu
trochu mléka
mleté piškoty
Drobenka (viz Poznámka):
250 g másla
250 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a cukr. Uděláme důlek, do kterého nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citronovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy.Nakonec zapracujeme máslo nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout. Těsto můžeme nechat kynout přes noc v lednici, nebo na program kynutí v troubě po dobu 1,5 hodiny.Na makovou náplň svaříme mléko, mák, cukr a kousek skořice na mírném plameni po dobu cca 20 minut. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškotyPovidla: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vysypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky (není třeba loupat). Nemusíme se bát toho, že by cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme je ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme Tuzemák a necháme opět trochu vydusit. Pak vyjmeme koření. Rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem a vmícháme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla.Na tvarohovou náplň smícháme uvedené suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňme na citronovou kůru, ta je tam skvělá.Z uvedených surovin zpracujeme hrudkovitou drobenku.Z vykynutého těsta tvoříme bochánky vážící přibližně 200 g. Vyválíme je na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy. Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo je nakombinujeme.Troubu včas rozpálíme na 170 °C.Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horko-vzdušné troubě (ve které můžeme péci klidně 2 najednou) po dobu 20 minut.Po vychladnutí je pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným s Tuzemákem. Potřeme také okraje.
Na drobenku je potřeba 1 díl másla, 1 díl cukru a 2 díly mouky (22. minuta videa).
Petra: Valašský frgál jsem upekla v 7. díle soutěže MasterChef Česko 2023 a rozplakala jimi porotce Radka Kašpárka. Porotci si nikdy neodnesli žádné jídlo do zákulisí, jen moje frgály. Tolik slov chvály rozplakalo i mne, podívejte se na ten díl?. Frgály mne naučila péct moje zesnulá maminka, která pekla ty nejlepší, a já je peču vždy se vzpomínkou na ni, na mé rodiče. Vyzkoušejte je také. Video postup najdete na mém YouTube kanálu.
https://www.youtube.com/@PetraMasterChef
Sledovat mne můžete také na Instagramu: Petra_kamen
Autor: PetraKamencova (Petra Kamencová) | |
Datum vložení: 15.10.2023 08:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz