225 g Hery
600 g hladké mouky
300 g cukru moučka
2 sáčky vanilkového cukru
2 sáčky skořicového cukru
rozinky (nemusí být)
3 vejce
12 jablek
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Heru necháme povolit v pokojové teplotě. Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170°C. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky (stačí od ruky, větší i menší kousky).Příprava těsta: 225 g Hery rozsekáme do 300 g moučkového cukru. Přidáme 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce a 600 g hladké mouky. Ručně nebo hnětačem zpracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme zatím odpočinout do ledničky.Pomoučíme vál hladkou moukou a z půlky těsta vyválíme plát tak velký, aby nám pokryl dno plechu a polovinu bočních stěn. S pomocí válečku rozválené těsto přeneseme do plechu. Těsto je skutečně křehké a rádo se trhá, ale i potrhané kousky se dají "domodelovat" tam, kde je potřebujeme.Spodní vrstvu těsta posypeme nakrájenými jablíčky, skořicovým cukrem a můžeme přidat rozinky.Vyjmeme druhou polovinu těsta z lednice a stejným postupem rozválíme a přeneseme na jablka.Poslední vajíčko rozkvedláme v hrníčku a horní těsto jím celé potřeme. Vajíčko nám při pečení dodá lesk a srovná případné lepení těsta, pokud se nám při přenášení potrhalo.Pečeme při 170 °C, hezky zvolna, do zlatého odstínu. Po cca 40 minutách už musíme hlídat, podle své trouby.
Moje dětství u babičky, srdeční záležitost a voňavé dědictví. Pellico nepeču často, protože se vždycky čertím u jeho přípravy - těsto je opravdu křehké a tenké a trhá se raději než rádo. Ale ta vůně, ta výsledná chuť, to je prostě TOPka. Roky jsem těsto rozvalovala na dřevěném válu, teď jsem si pořídila silikonový - usnadní přenos na plech.
Použité největší plech, co se vejde do trouby.
Dobré chutnání!
Autor: Lasley (Martina) | |
Datum vložení: 26.10.2023 10:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz