Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
100 g másla
20 g čerstvého droždí
1 vejce
75 g krupicového cukru
1 špetka soli
Náplň tvarohová:
250 g tvarohu ve fólii
1-2 lžíce cukru krupice
1 vejce
sekané mandle
Náplň povidlová:
povidla
1 lžíce rumu
strouhaný perník
Drobenka:
75 g hrubé mouky
75 g studeného másla
50 g cukru krupice
1 vejce na potření koláčků před pečením
rozpuštěné máslo s rumem na potírání po upečení
Hladkou mouku prosejeme, zalijeme vlažným mlékem, rozdrobíme droždí, vsypeme cukr, špetku soli, velmi povolené máslo a vejce.Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, povrch zasypeme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu.Připravíme si náplně. Tvaroh ušleháme s cukrem a vejcem. Povidla promícháme s rumem a strouhaným perníkem. Obě náplně přesuneme do cukrářského sáčku.Na drobenku vsypeme do mísy hrubou mouku, cukr a kousky másla. Prsty promneme.Vykynuté těsto přesuneme na pracovní plochu, krátce propracujeme a odvažujeme kousky o váze 15 g. Vytvarujeme do kuličky, ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10-15 minut přikryté kynout.Poté vytlačujeme koláče (např. dnem štamprdlete) a plníme je - po okrajích dáme jeden druh náplně, do středu dáme druhý. Ozdobíme mandlemi, kraje koláčků potřeme prošlehaným vejcem a posypeme drobenkou.Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme cca 15-20 minut.Hotové koláčky můžeme ještě potírat rozpuštěným máslem s rumem.
Čerpala jsem z časopisu Apetit 11/23.
Oproti původnímu receptu jsem
1) do povidel přidala strouhaný perník, aby mi ztuhl a při pečení netekl u koláčků,
2) napsala do receptu půl dávky drobenky, protože mi ji hodně zbylo (původně je 1x tolik!),
3) potírala koláčky po upečení máslem s rumem
Autor: Moanka (Monika Valášková) | |
Datum vložení: 26.10.2023 11:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz