350 g dýně hokkaido (upečené)
240 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky zázvoru koření
1/4 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
50 g nastrouhaných vlašských ořechů
180 g tmavého třtinového cukru (nebo březového)
3 velká vejce
2 lžíce medu
150 ml oleje
Krém:
1 tvaroh ve vaničce
1 Palouček
1 smetana ke šlehání
3 vrchovaté lžíce prášku pudink Vanilmix bez vaření
Poleva:
100 g kvalitní čokolády
15 g másla
1 moka lžička oleje
Předem než budeme dělat korpus musíme mít připravenou dýni. Zapneme troubu na 180°C. Dýni omyjeme, rozpůlíme vydlabeme vnitřek a řeznou stranou dáme na plech vyložený pečicím papírem.Pečeme v předehřáté troubě do změknutí cca 30 minut. Necháme zchladnout a rozmixujeme na hladké pyré.Troubu zapneme na 180° C a plech o velikosti 23x32 cm vyložíme papírem na pečení.Do větší misky dáme cukr, rozklepnutá vejce a šleháme ručním šlehačem cca 5-7 minut.Poté přidáme dýňové pyré, med, olej a ještě šleháme 5 minut. Vmícháme mouku s kypřicím práškem, ořechy a všechno koření.Vzniklou směs přendáme na připravený plech, uhladíme vršek a dáme do předehřáté trouby.Když těsto vyskočí (cca 7 min) snížíme teplotu na 160 ° C (nevyboulí se) a dopečeme cca 20-25 minut - zkusíme špejlí, nesmí lepit. Upečený korpus necháme na mřížce vychladnout.Zatím dáme všechny ingredience do šlehací mísy a vyšleháme krém. Necháme 10 minut odpočinout.Korpus rozkrojíme na tři stejné pruhy zhruba 10 cm široké a poté každý vodorovně rozkrojíme napůl (celý korpus jde špatně vodorovně rozkrojit a trhal by se, tohle je snadnější způsob).Na tři spodní pruhy rozdělíme krém a přitiskneme na něj vrchní díly.Můžeme pouze lehce poprášit moučkovým cukrem, potřít citronovou polevou nebo polevou čokoládou.Do nádobky vhodné do mikrovlnné trouby dáme 100 g čokolády, přidáme plátek másla a 1 moka lžičku oleje. Necháme vlnit 2x na 300 W/2 minuty.Čokoládou polijeme vrch pruhů, zubatou stěrkou uděláme vlnku a necháme ztuhnout. Poté nakrájíme řezy.
Recept na korpus mám od kamarádky Hany M., které tímto moc děkuji, všem moc chutnalo.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 03.12.2023 09:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz