550 g hladké mouky
120 g cukru
120 g změklého másla
4 žloutky
30 g čerstvého droždí
1 rovná lžička soli
250 ml vlažného plnotučného mléka (podle potřeby)
kůra z 1/2 citronu
1 vanilkový cukr
1 špetka mletého muškátového oříšku
150 g rozinek namočených v rumu
rozšlehané vejce na potření
mandlové lupínky na posyp
Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme a necháme vzejít.K vzešlého kvásku přidáme cukr, muškátový oříšek, prosátou mouku a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl. Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál kde ho propracujeme. Zapracujeme do něj také namočené a slité rozinky a změklé máslo.Mísu přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 9 stejných dílků a uválíme válečky. Nejdříve spleteme 4 válečky, hřbetem ruky doprostřed po celé délce vymáčkneme rýhu a položíme pletenec ze tří pruhů, znovu hřbetem ruky uděláme rýhu a do ní vložíme stočené dva pruhy.Vánočku necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
Celou vánočku pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C po 10-15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Celková doba pečení je asi 40-50 minut, podle typu trouby.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 11.12.2023 11:37 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz