TopRecepty.cz

Jihotyrolská sladká specialita z farem


Jihotyrolská sladká specialita z farem

Suroviny

Na marinování:
1 kg hrubě nasekaných ořechů
1 kg rozinek sultánek
1 kg sušených fíků nakrájených na malé kousky
150 g cukru
2 citrony
2 pomeranče
2 lžičky anýzu
2 lžičky kmínu
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
500 ml svařeného vína
1 špetka soli
Na chlebové těsto:
150 g pšeničné hladké mouky
100 g žitné mouky
25 g suchého droždí
1 lžíce oleje
1 špetka soli
Dále na povrch:
cukrová voda na potření
ořechy
mandle
sušené třešně

Postup

Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat.Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechte krátce kynout.Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce a velmi dobře zpracujte dohromady.Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175 °C a pečte po dobu 40 minut.Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin.Následně Zelten zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.

Poznámka

Stejně jako u nás nedají místní v Jižním Tyrolsku dopustit na perníčky, vanilkové rohlíčky, či skořicové hvězdičky. Ti mají ale své receptury, které si předávají po generace a je tak velmi pravděpodobné, že se od těch tradičních českých budou přeci jenom lišit. Svařené víno, či horké nápoje z místních čerstvých bylinek byste si také neměli nechat ujít. K nim se hodí sladké pečivo na způsob české vánočky – Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými druhy ořechů a sušeným ovocem. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si Zelten zvládnete udělat hravě z pohodlí domova.

autor Autor: Jihotyrolska_kucharka
Datum vložení Datum vložení: 19.12.2023 17:13

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz