Korpus:
4 vejce
1 špetka soli
140 g cukru krupice
6 lžic oleje
6 lžic teplé vody
20 g kakaa
200 g polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku
Náplň:
600 g strouhaných jablek (zavařené)
30 g másla
100 ml vody
2 lžíce citronové šťávy
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky badyánu mletého
1 lžička skořice mleté
1 lžíce vanilkového pudinku (sypký)
Krém:
300 g smetany ke šlehání
400 g zakysané smetany
2 lžíce vanilmixu (pudink bez vaření)
pár kapek mandlové příchuti (nemusí být)
nastrouhaná čokoláda (na posypání)
Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Pekáček o velikosti 32x23 cm vyložíme pečicím papírem. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků.Do šlehací mísy dáme bílky, osolíme a šleháme sníh, když začne houstnout přisypeme po 3 částech postupně cukr a ušleháme do tuhých špiček.Poté po jednom zašleháme žloutky a šleháme do husté pěny až zůstávají viditelné čáry po metličce.Přidáme olej, vodu, kakao a ručně vmícháme do pěny. Poté postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem.Promíchané těsto vlijeme do připraveného pekáčku, uhladíme povrch
a vložíme do trouby,Pečeme 5-6 minut, snížíme teplotu na 160° C a dopečeme cca 25 minut (podle vlastni trouby. hlídáme) zkusíme špejli a je-li suchá vyndáme korpus na mřížku a necháme vychladnout.Mezitím dáme do kastrolku kousek másla, přidáme strouhaná jablka a podlijeme vodou (dala jsem zavařená ze zahrádky ale lze použít čerstvá jen je nepodléváme), přidáme vanilkový cukr, citronovou šťávu, skořici, badyán.Krátce podusíme 5-8 minut, před koncem vmícháme 1 lžíci vanilkového pudinku ve 3 lžících vody. Promícháme a necháme vychladnout,Z uvedených ingrediencí ušleháme krém, přidáme příchuť hořké mandle a necháme 10 minut odpočinout.Na vychladlý korpus poklademe jablečnou náplň, uhladíme a navrstvíme krém. Vršek lze posypat strouhanou čokoládou.Necháme vychladit a před podáváním nakrájíme na řezy nebo čtverce.
Recept na korpus je ze starého sešitu, náplň a krém momentální nápad.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 14.01.2024 08:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz