250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 špetka soli
30 g droždí
150 ml vlahého mléka
4 lžíce vody
1 vejce
250 ml majonézy
3 lžíce cukru
Drobenka:
80 g hrubé mouky
40 g másla
40 g moučkového cukru
Krém:
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce škrobu
100 g másla
500 ml smetany na šlehání
Droždí rozdrobíme do mísy a rozmícháme s cukrem. Vlahé mléko smícháme s vodou, vajíčkem a solí, vlijeme do rozpuštěného droždí, přidáme prosátou mouku a majonézu a propracujeme těsto.Necháme vykynout a vyklopíme na mírně pomoučený vál. Těsto rozdělíme na 10 - 12 stejně velkých kousků. Z každého uděláme kouli, dáme na plech s pečícím papírem a dlaní trochu stlačíme.Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C dozlatova (asi 25 minut podle typu trouby).Krém:
Mléko vlijeme do hrnce (odebereme si trošku na rozmíchání škrobu). Do mléka přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr, máslo a zahříváme až se máslo rozpustí. Pak vlijeme rozmíchaný škrob a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Necháme vychladnout, ale ne úplně ztuhnout a přidáme ušlehanou smetanu a už jen krátce prošleháme.Hotové upečené koláče necháme vychladnout na mřížce, pak rozkrojíme a naplníme krémem.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 25.01.2024 08:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz