Korpus:
4 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
50 g hrubé mouky
20 g kakaa (1 plná lžíce)
marmeláda nebo džem (nejlépe višňová)
Bešamel:
70 g másla
30 g hladké mouky
250 ml mléka
Pěna:
100 g másla
100 g cukru
50 g kakaa
1 vejce (není nutné)
Zdobení:
šlehačka
čokoláda na vaření
ztužený tuk
Na korpus nejprve ušleháme z bílků tuhý sníh a na chvíli ho odložíme. Potom ušleháme do pěny žloutky společně s oběma cukry, přisypeme mouku a kakao, promícháme, nakonec přidáme ušlehaný sníh.Vložíme do vyhřáté trouby ve formě vyložené pečicím papírem, pečeme na 180 °C na nízkém plechu cca 30 min, v dortové formě cca 40 min.Na bešamel z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, odstavíme z plotny, přilijeme mléko a a za stálého míchání necháme znovu prohřát, až se vytvoří hladký bešamel. Za občasného promíchání ho necháme vychladnout.Pěna: změklé máslo spolu s cukrem a kakaem vyšleháme do pěny, poté postupně vmícháme bešamel a nakonec ještě přidáme poslední zbylé vejce. Kdo není fanda syrových vajec, přidávat nemusí.Moučník dokončíme tak, že vychladlý korpus potřeme marmeládou, na ni rozetřeme pěnu a dáme vychladit.Čokoládu rozpustíme se lžící ztuženého tuku a 1-2 lžícemi vody a rozmícháme do hladké polevy, kterou nalijeme na vychlazený dort a dáme znovu chladit, před podáváním zdobíme ušlehanou šlehačkou.
Recept mám z časopisu, který jsem si náhodně koupila někdy před 20 lety a od té doby pařížský dort neděláme jinak, je výborný a chutná celé rodině....
Autor: Martina68 (Martina) | |
Datum vložení: 26.01.2024 15:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz