500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml mléka
50 g másla
50 g cukru krupice
3 lžíce rumu
1 špetka soli
olej na smažení
Karamel:
300 g cukru
Krém:
žloutkový krém (créme patissiere) viz poznámka
Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, polovinou vlažného mléka a lžící mouky. Necháme asi 10 minut aktivovat kvásek, dokud nemá krásně hustou pěnu.Máslo a zbytek cukru utřeme v robotu do zbělání. Poté přidáme žloutky, rum a sůl, promícháme. Vlijeme vzešlý kvásek, zbylé mléko a vsypeme mouku. Těsto zpracováváme dokud není hladké. Přikryté jej necháme vykynout do zdvojnásobení objemu.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a válečkem jej rozválíme na placku o síle asi 2 cm. Pomocí vykrajovátka na koblihy vykrajujeme potřebné tvary.Vykrojené koblihy necháme pod utěrkou znova, asi 20 minut, kynout.Ve vysoké pánvi necháme rozpálit dostatečné množství oleje (koblihy by měly při smažení plavat) a vkládáme koblihy, které smažíme dozlatova ze všech stran.Po usmažení je vyndáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vsaje přebytečný tuk.Koblihy pak plníme krémem pomocí cukrářského sáčku s plnící špičkou.Karamel: Do rendlíku s dvojitým dnem vsypeme 300 g cukru krupice a na mírném ohni necháme zcela rozpustit. Občas promícháme, karamel je hotový, až má jantarovou barvu.Naplněné koblihy namočíme v hotovém karamelu a necháme vychladnout.
Créme patissiere: https://www.toprecepty.cz/recept/65602-zloutkovy-krem-creme-patissiere/
Autor: toprecepty.cz | |
Datum vložení: 03.02.2024 09:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz