Těsto:
130-140 g vody
100 g bílého jogurtu
50 g oleje
1 žloutek
70 g cukru
špetka soli
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
13-15 g droždí
Náplň:
50-60 g měkkého másla
kakao
cukr
mletá skořice
Na potření před pečením:
vejce
V troše vody rozmícháme do hladka lžičku cukru, droždí a lžíci hladké mouky (suroviny odebereme z recepturních, které máme naváženy, připraveny), zakryjeme a asi 20 minut necháme vykynout kvásek.K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme pružné těsto, které bude v míse přibližně hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát promísit.Hotové těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 14 kousků – z každého uděláme bulku.Po kratším odpočinku (7-10 minut) postupně bulky rozválíme, každou potřeme částí másla, posypeme kakaem, cukrem a skořicí. Pak placky podle foto postupu přeložíme napůl, válečkem vrstvy utužíme a několikrát nařízneme rádlem (nebo kolečkem na pizzu).Vezmeme těsto za neproříznuté okraje, dobře ho v prstech zkroutíme (jako při ždímání) a stočíme do věnečku (drdolu, vrkoče).Všechny kakaové vrkoče uložíme vykynout na dva plechy, protože na jeden se v pohodě nevejdou. Po cca 30 minutách potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v rozehřáté troubě (horkovzduch 180 °C / 14-18 minut).Po vychladnutí můžeme kakaové vrkoče pocukrovat moučkovým cukrem a už nabízet – nedočkavým dětem na svačinu nebo jako pohoštění vítané návštěvě.
Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 09.02.2024 10:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz