Karamel:
120 g cukru krupice
50 g vody
Krémová náplň:
500 smetany ke šlehání
65 g cukru krupice
4 vejce velikosti M
Na ozdobu:
čerstvé ovoce
Nejprve připravíme karamel. Do rendlíku vsypeme cukr, zalijeme jej vodou a krouživými pohyby rendlíku necháme rozpustit cukr ve vodě. Je to důležitá část přípravy karamelu. Je potřeba, aby byl cukr zcela rozpuštěný než se začne karamel vařit. Jinak by se v něm tvořily cukrové hrudky.Jakmile začne tekutina vřít, přestaneme s rendlíkem míchat a necháme jej vařit do jantarové barvy (cca 150-155 °C).Do mísy vyklepneme 2 celá vejce a k nim ještě 2 žloutky. Přidáme cukr a ihned prošleháme metličkou.Do hlubšího pekáčku nachystáme zapékací mističky a do nich vlijeme uvařený karamel. Krouživými pohyby rozlijeme karamel po celém dnu mističky.Do rendlíku po karamelu vlijeme smetanu a přivedeme ji k varu. Poté ji stáhneme z ohně a ihned ji vlijeme k rozšlehaným žloutkům s cukrem. Rozmícháme do hladkého krému.Horkou směs nalijeme do mističek na připravený karamel, cca 0,5 cm pod okraj.Do pekáče vlijeme vodu asi do výšky 1 cm (do 1/2 výšky mističek) a dáme péct na horkovzduch, na 150 °C. Pekáček umístíme spíše do spodní části trouby. Pečeme dokud povrch krému neztuhne.Po upečení necháme celý pekáček i s vodou zcela vychladnout, klidně v lednici přes noc.Vychladlý krém jednotlivě vyjmeme z mističek a dozdobíme ovocem.
Autor: toprecepty.cz | |
Datum vložení: 11.02.2024 08:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz