TopRecepty.cz

Crème brûlée podle Antonína Víznera


Crème brûlée podle Antonína Víznera

Suroviny

12 žloutků z vajec typu M
200 ml plnotučného mléka
600 ml smetany na šlehání 33%
140 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
hnědý cukr na posypání

Postup

Troubu rozehřejeme na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Do trouby vložíme hluboký plech s asi 1–2 cm vody (dle výšky misek, v nichž se bude dezert péct, ideální objem je cca 200 ml).Z rozříznutého vanilkové lusku vyndáme špičkou nože semínka. Do hrnce nalijeme smetanu a mléko s vanilkovými semínky a přidáme i prázdný lusk.Smetanu zahřejeme na teplotu přesně na 37 °C. Pokud nemáme teploměr, teplotu okolo 40 °C poznáme tak, že když do smetany ponoříme prst, nepálí to.Do misky dáme žloutky, smícháme je s cukrem a přidáme k nim zhruba třetinu zahřáté smetany s vanilkou. Vše znovu pečlivě promícháme.Smetanu, která zbyla, v hrnci přivedeme k varu. Poté ji hned sundáme ze sporáku a pomalu přimícháme směs žloutků a smetany s vanilkou. Pozor, teplota tekutiny by při přilévání ke žloutkům neměla být vyšší než 82 °C, jinak se žloutky srazí.Do zapékacích misek nalijeme vzniklou smetanovou směs a dáme je do pekáče s vodou. Voda v pekáči musí dosahovat zhruba do poloviny misek. Pekáč dáme zpět do trouby a krém pečeme zhruba 50 minut nebo dokud na povrchu nezpevní. Po upečení vyndáme pekáč z trouby, opatrně vyjmeme misky z vodní lázně a necháme je vychladnout.Jakmile bude krém zcela vychlazený, posypeme každou misku lžící třtinového cukru a flambovací pistolí cukr na krému opálíme tak, aby zkaramelizoval. Pokud nemáme cukrářskou pistoli, můžeme dát krém s cukrem krátce pod gril. Takto připravený dezert ihned podáváme.

autor Autor: toprecepty.cz
Datum vložení Datum vložení: 27.02.2024 09:30

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz