Na odpalované těsto:
100 g vody
100 g mléka
80 g másla
10 g cukru krupice
3 g soli
160 g hladké mouky
230 g vajec
Na žloutkový krém:
480 g mléka
80 g žloutků
125 g cukru krupice
50 g vanilkového pudinku
50 g másla
40 g rumu
1 vanilkový lusk
Na citronovou polevu:
200 g cukru moučka
30-40 g citronové šťávy
10 g medu
pár kapek oleje
Do hrnce si nejprve odvážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr a vše přivedeme k varu. Pak do směsi zavaříme mouku. Za stálého míchání (odpalování) necháme odpařit tekutiny. Trvá to asi 1-2 minuty.V kuchyňském robotu s míchacími lopatkami pak směs mícháme dohladka, dokud nevychladne. Pak postupně vmícháme vejce. Případně těsto naředíme trochou vody.Těsto naplníme do sáčku s velkou hvězdicovou špičkou a nastříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm. Vložíme je do trouby vyhřáté na 240 °C a ihned stáhneme teplotu na 220 °C. Když věnečky nabydou na objemu (za cca 10-15 minut) stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.Na cukrářský žloutkový krém crème pâtissière smícháme všechny ingredience a za stálého míchání je přivedeme k varu. Řádně provaříme asi 2-3 minuty. Pak krém vychladíme přikrytý fólií.Po vychladnutí jej prošleháme dohladka a vmícháme do něj 150 g měkkého másla. Krémem naplníme sáček s hvězdicovou špičkou. Vychladlé věnečky podélně prokrojíme a na spodní část věnečků naneseme krém.Všechny ingredience na citronovou polevu utřeme dohladka. Vršky věnečků namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.
Autor: toprecepty.cz | |
Datum vložení: 05.03.2024 09:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz