Těsto na koláčky:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
4 žloutky
200 ml oleje
30 g změklého másla
100 g cukru krystal
větší špetka soli
30-35 g čerstvého droždí
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu z kostky (v alobalu)
50 g změklého másla
1 vejce
2 vanilkové cukry
1/2 vanilkového pudinkového prášku
100-150 g moučkového cukru
strouhaná citronová kůra
možno přidat rozinky
Drobenka:
60 g másla
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
jemně nastrouhaná citronová kůra
polohrubá mouka dle potřeby (cca 120 – 160 g)
Připravíme náplň: Ještě večer odbalíme tvaroh, vložíme ho do sítka (můžeme lehce zatížit) a takto uložíme na misku tak, aby se nedotýkal dna. V lednici necháme vykapat přes noc. Vykapaný tvaroh pak dobře spojíme s ostatními připravenými surovinami.Těsto: Ve vlažném mléku rozmícháme lžíci cukru a všechno droždí a necháme 20 minut vzejít. Pak přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto a velmi dobře ho uhněteme. V míse ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobku.Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na kousky veliké podle toho, jak velké mají být hotové koláčky. Našich, klasicky velikých (viz foto) bylo 28 kousků.Každý kousek v prstech roztáhneme, naplníme tvarohovou náplní a okraje těsta pořádně spojíme.Koláčky pokládáme na plech s pečicím papírem spojem dolů a pak je dlaní lehce zploštíme.Po vytvarování všech koláčů a jejich vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C horkovzduch. Pečeme do zčervenání koláčů, velmi přibližně 15-20 minut.Hotové koláče necháme vychladnout na mřížce.
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 12.03.2024 10:44 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz