Těsto:
500 g hladké mouky
2 špetky soli
30 g čerstvého droždí
20 g cukru krupice
8 g vanilkového cukru
1 vejce
1 žloutek
1 lžička citronové kůry
125 ml vlažného mléka
100 ml oleje
50 g majonézy
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (v alobalu)
2 vejce
1 lžíce vanilkového pudinku v prášku
trochu citronové kůry
cukr podle chuti
Dále:
1 sklenička domácích švestkových povidel (nebo 1 kelímek kupovaných)
Drobenka:
40 g změklého másla
40 g cukru krupice
50 g polohrubé mouky
Na potření před pečením:
1 rozšlehané vejce
Na potření po upečení:
30 g rozpuštěného vlažného másla
2-3 lžíce rumu
moučkový cukr
Mouku prosejeme do mísy, ale jednu třetinu dáme stranou. Smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí. Trochu pocukrujeme a polijeme vlažným mlékem. Počkáme, až kvásek vzejde.Pak přidáme ostatní suroviny, zbylou mouku (tu přidáváme postupně) a propracujeme těsto. Pracujeme tak dlouho, dokud se těsto nelepí na mísu. Můžeme použít i robot. Zbylý bílek dáme stranou a použijeme ho do tvarohové náplně.Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Má zdvojnásobit svůj objem, takže to trvá asi hodinu.Zatím připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh v míse dobře promícháme dohladka s cukrem, se 2 žloutky, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Nakonec vmícháme sníh ze 3 bílků.Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme ho na 20-25 stejně velkých dílů, podle toho jak velké koláčky chceme mít. Z dílků uděláme placičky, naneseme na ně tvaroh a zabalíme do kouličky. Spojem klademe koláčky na 2 plechy s pečicím papírem. Mezi koláčky necháme mezery, protože trochu nabydou. Trochu dlaní koláčky stlačíme a doprostřed uděláme důlek. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a do důlku vložíme lžičku povidel.Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Z měkkého másla, mouky a cukru uděláme rukama drobenku a koláčky posypeme.Vložíme do trouby a po pěti minutách pečení snížíme teplotu na 180 °C. Pečeme dozlatova asi 20-30 minut podle typu trouby, během pečení je hlídáme.Hotové koláčky hned po vytažení z trouby ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Koláče cukrujeme, až když úplně vychladnou, jinak by na nich cukr zvlhnul.
Do koláčů dávám někdy také místo povidel půlky meruněk, švestky nebo lesní borůvky.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 23.03.2024 17:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz