500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
1 lžička soli
2 žloutky
1 celé vejce
120 g cukru krupice
120 g tuku (půl másla, půl sádla)
480 g mléka
40 g kvasnic
1 rozšlehané vejce na pomazání
Kvasnice rozmícháme v troše mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít.Vejce a žloutky ušleháme se zbylým cukrem do pěny. Přidáme mouku se solí a do utvořeného důlku v mouce přidáme rozpuštěný tuk, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.Těsto dáme do uzavíratelného sáčku do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc. Pak z něj odkrajujeme vždy potřebné množství těsta a modelujeme a tvoříme.Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme tvary ještě na 15 minut vykynout, poté je potřeme vejcem a pečeme na 180 °C (nebo 160 °C horkovzduch) asi 20 minut, dle velikosti jednotlivých tvarů. Hlídáme jejich barvu.Z těsta lze také připravit velikonoční vrkoč. Tvarujeme na něj 3 věnce. Spodní ze tří pramenů o váze jednoho pramenu cca 100 g, prostřední 70 g a nejmenší 30 g. Ze zbytku těsta natvarujeme jidáše a jiné ozdobičky. Třeba ptáčky na počest těch, co přilétají z teplých krajů zpátky k nám.Po upečení a vychladnutí sestavíme tradiční vrkoč (viz TIP) a budeme na jeho sestavení potřebovat 5 vrbových proutků, vyfouklá vejce, červené stužky, párátka, zelené snítky, upečené věnce a ozdoby.
Autor: Redakce Toprecepty | |
Datum vložení: 26.03.2024 16:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz