450 g hladké mouky
1/4 l mléka
40 g droždí
100 g cukru
120 g másla
100 g rozinek
2 žloutky
1/2 lžičky soli
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1/2 citronu
Náplň:
750 g kyselejších jablek
citronová šťáva z 1 citronu
2 lžíce krystalového cukru
trochu skořice
máslo na vymazání formy
Příprava:
Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou mouky a zaděláme měkké těstíčko. Ostatní mouku nasypeme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého těstíčko nalijeme. Lehce posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, dokud těsto na povrchu nepopraská. Pak do něj zapracujeme ostatní přísady. Nakonec přidáme rozinky a necháme na teplém místě 1/2 hod. kynout.
Postup:
Promíchané těsto rozprostřeme do vymazané formy, povrch zarovnáme. Oloupaná jablka, zbavená jadřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronem. Rozložíme je na povrch těsta, formu zakrejeme utěrkou a necháme ještě 1/2 hod. na teplém místě odpočinout. Pak koláč posypeme cukrem a skořicí. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 170°C asi 50 min. Necháme vychladnout a podáváme jako zákusek ke kávě nebo čaji.
Zdroj: časopis Vaříme s láskou
Autor: HankaPu | |
Datum vložení: 31.08.2009 17:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz